Rotterdams Kookboek

Het Rotterdams Kookboek

Temidden van een overvloed aan kookboeken, staat het Rotterdams Kookboek van Linda Roodenburg als een huis. Toen het boek in 2004 verscheen, reageerde de landelijke pers jubelend, het kookboek kreeg diverse prijzen en werd tentoongesteld in grote musea in binnen- en buitenland. Het kookboek werd hèt voorbeeld van een nieuw genre kookboeken: de culinair-antropologische documentaire.

In deze nieuwe editie verrijst de Markthal als symbool voor een stad die afstand heeft genomen van de sobere eetcultuur van na de oorlog.  Evenementen kunnen niet meer zonder culinaire bijdrage. Het aantal markten, food festivals en restaurants is booming.

Supermarkten  en winkels van migranten richten zich steeds meer op een multiculturele klandizie. Bakkerij Marakesh bakt behalve stokbrood ook volkorenbrood. Slagerij Casablanca bewaart de ‘lopers’ (kippenvoeten) voor Surinamers in plaats van ze weg te gooien.  Vishandel Andaluce heeft garupa voor Kaapverdianen, bosjes scheermessen voor Chinezen maar verkoopt ook een perfect schoongemaakte Hollandse Nieuwe.

Maar deze culinaire verbroedering in de winkelschappen betekent niet dat Turkse Rotterdammers nu thuis massaal experimenteren met saté kambing en dat Surinamers hun sopropo inruilen voor een kaskomkommer. Binnenshuis, in familieverband en op hoogtijdagen, blijven ze hun culinaire grenzen bewaken en houden ze hun tradities in ere.

Dat geldt ook voor de koks en kokkinnen, de hoofdrolspelers van dit boek, hun gerechten en recepten zijn hetzelfde gebleven. De zusters Scagliola maken nog steeds de Napolitaanse gerechten die ze van hun moeder hebben geleerd. Meneer Chau werkt nu in de bediening van een ander Chinees restaurant aan de West-Kruiskade, maar zijn eigen Nieuwjaarsmaaltijd is niet veranderd.

Dit betekent dat ook de kern van het Rotterdams Kookboek – de verhalen, foto’s en recepten van de dertien families – hetzelfde is gebleven. Herzien en geactualiseerd zijn foto’s en teksten over recente culinaire ontwikkelingen in Rotterdam, de achtergrondinformatie over de verschillende eetculturen en de informatie over de vele ingrediënten die in het boek aan de orde komen.

Rotterdams kookboek – recepten, ingrediënten en achtergronden van 13 eetculturen

Uitgever: Stichting Madame Jeanet
ISBN nr. 9789079732029
Voor meer informatie en beeldmateriaal:
Uitgeverij Madame Jeanet
info@madamejeanet.nl

of neem direct contact op met de auteur: info@lindaroodenburg.com tel: 06 20135975

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn

Laatste nieuws

Dieke en Veerle. Twee oestermeisjes

Oesters eten werkt aanstekelijk!

Het oestermeisje is een waardevolle en blijmoedige aanvulling op partijen, evenementen, beurzen, verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden. Met professionele behendigheid kraakt ze